Ruokarytmit sekaisin
Lämpimät kesätuulet olivat jo
saapuneet, mutta lapseni sairastelu vain jatkui ja jatkui. Oli
kevätflunssaa, allergioita sekä mahatauti. Käytiin
terveysasemalla, iltamyöhään päivystyksessä ja apteekeissa. Oli
ruokahaluttomuutta, nukahtamisvaikeuksia, öisiä heräilyjä,
koulupoissaoloja ja kiukkukohtauksia. Tätä rumbaa kesti yli kolme
viikkoa. Minustakin tuli todella väsynyt ja kireähermoinen.
Kun useampi sairasteluviikko oli jo
mennyt, ajattelin että huonosti maistuva ruoka vaikuttaa poikani
jaksamiseen. Huomasin kauppareissuillani viipyväni ostoksilla
pitempään kuin tavallisesti. Kävelin hitaasti ja valikoin
tuotteita kuin suuri kysymysmerkki pääni sisällä poukkoillen.
Mikähän lapselleni maistuisi?
Kuulin
samaan aikaan pojaltani, ettei hän syönyt juuri mitään näinä
viikkoina koulun ruokalassa. ”Koska se on pahaa.”
Ja tämä on kuulemma yleistä myös muille luokkatovereille.
Ällistyin ja tulin todella huolestuneeksi. Tähän asti olin
ajatellut, että huonosti maistuvan aamupalan jälkeen koululounas
varmasti kelpaisi. Päättelin, että tälläinen epäsäännöllinen
ruokarytmi vaikuttaa varmasti kielteisellä tavalla lapseni
terveyteen.
Pääsin onneksi eräänä
viikonloppuna kuuntelemaan ravitsemusaiheista luentoa, josta sain
ideoita omaan perheeni ruokailuihin. Ajattelin, että poikani täytyy
syödä aamupala tavalla tai toisella.
Paistoin lettuja, tein hampurilaisia ja
marjarahkaa. Tällainen varhainen ja poikkeava aamukokkailu oli
itsellenikin virkistävää. Ajattelin, että kattaus muistuttaa jo
hotelliaamiaista. Kun poikani istui pöytään ja söi hyvällä
ruokahalulla lautasen tyhjäksi, hälveni suurimmat huoleni pois. Jos
vatsa täyttyy näillä keinoin, näen mielelläni pientä vaivaa
poikani jaksamisen ja ennen kaikkea tervehtymisen eteen.
Ruokahalu palasi ja sairastelustakin
päästiin onneksi eroon. Kauppareissun yhteydessä oli mukava kuulla
pojaltani karkkien mankumisen sijaan toisenlainen pyyntö:
”Syödäänkö
tänään caesar-salaattia?
Se
olisi sellainen yhteinen juttu.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti